logo_RCRijnwoude_793px314.png

Het jaarthema 2021-2022 voor Rotaryclub Rijnwoude is:

”ZORG VOOR HET MILIEU EN ZORG VOOR ELKAAR"

 

LinkedIn

klimaatverandering

Aankondiging gratis openbare lezing Rotary Rijnwoude

REGIOLEZING in de Ontmoetingskerk in Koudekerk aan den Rijn.

Klimaatverandering
Wat kunnen wij doen om te voorkomen dat de wereld onleefbaar wordt?

De recente onderzoeken verricht door onafhankelijke deskundigen onder de vlag van de Verenigde Naties laten aan duidelijkheid niets te wensen over. 

De klimaatverandering komt door de mens. Door onze leefstijl en door ons gedrag als consument veroorzaken wij veel te hoge CO2, methaan en stikstofoxide uitstoot, waardoor de temperatuur op aarde veel sneller stijgt met alle gevolgen van dien: droogte, hogere gemiddelde temperaturen, bosbranden, veel meer extreem weer met verwoestende buien en overstromingen. 

Zelfs als we de doelstellingen van het Parijs akkoord uit 2015 halen, heeft de aarde nog eeuwen nodig om te herstellen en zullen we de komende decennia nog veel extreem weer met alle overlast die dat gaat geven over ons heen krijgen. 

Als we niets doen of wachten totdat anderen iets gaan doen, mogen we straks aan onze (klein)kinderen uitleggen waarom we niets deden. 

Niets doen is geen optie.  Echter we hebben geen garantie dat in actie komen, voldoende zal zijn. 

Maar dat had president J.F. Kennedy ook niet toen hij in 1962 besloot dat er binnen 10 jaar een mens op de maan zou lopen die weer veilig op aarde terug zou komen.  Dit is gelukt in 1969.  Deze doelstelling was de drijvende kracht achter een periode van intensieve samenwerking en heel veel innovaties waar we tot op de dag van vandaag de vruchten van plukken. 

Als mensen het willen en we gaan samen hand in hand de opdracht aan, dan kunnen we bergen verzetten.

Rotary Rijnwoude heeft mr. Ad Faasse bereid gevonden op maandag 22 november a.s. een openbare lezing te geven over dit onderwerp.

Deze interactieve lezing vindt plaats in de kerkzaal van de Ontmoetingskerk aan de Dorpsstraat 15 in Koudekerk aan den Rijn. 

Inloop vanaf 19.30 uur: met een gratis kopje koffie of thee van Rotary in de foyer
Lezing:          20.00 – 21.30 uur 
Afsluiting:      21.30 --22.00 uur 

Aanmelden: via een mail met uw naam en aantal personen naar  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ad FaasseAd Faasse (vorige eeuw) is milieujurist en op diverse manieren betrokken bij duurzame ontwikkeling en transitie richting een regeneratieve economie in binnen en buitenland.

Hij heeft bestuurlijke functies bekleed in diverse organisaties, organisaties opgericht en was tot eind 2020 inwoner van Alphen aan den Rijn. Hij maakte o.a. deel uit van het waterschapsbestuur.

De volgende aspecten zullen aan bod komen in de lezing:  

Verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en sociale bewegingen die dit tot gevolg gaan hebben:

  • Biomimicry (dat is het nastreven van de genialiteit van de natuur op het gebied van ontwerpen van producten, processen en systemen) : daarin is een schat aan gegevens/informatie/inzichten beschikbaar voor de hedendaagse mens maar ook voor bedrijven. Oftewel: Wat kunnen we leren van de natuur.  
  • Circulaire economie, circulariteit zoals de natuur het bedoeld heeft. 
  • De rol van rechtszaken (Urgendazaak tegen de Nederlandse overheid; de zaak tegen Shell) 
  • Regeneratief leiderschap en hoe we als mens en als bedrijf ons kunnen opstellen tegenover klimaatverandering.

De lezing is gratis voor iedere geïnteresseerde te bezoeken. Vanaf 15 jaar. Inwoners en betrokkenen bij bedrijven zijn van harte uitgenodigd.

Bent u nieuwgierig naar Rotary gebruik dan deze lezing om nader kennis te maken met de ruim 30 leden, mannen en vrouwen, van deze bloeiende club.  

De kerk wordt vooraf verwarmd.  Tijdens de lezing is de kachel uit.  Mocht het een koude avond worden, dan adviseren we een warme trui en warme sokken aan te doen!